Ciasta

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 4 jaja
  • 1 1/2 szkl. cukru
  • 2 ubite szklanki startej marchewki
  • 2 szkl. mąki
  • 2 płaskie łyż. wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 płaskie łyżeczki cynamony
  • 3/4 kostki masła

Polewa:

  • 100 g masła
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

Przygotowanie:

Zetrzeć marchewkę na grubych oczkach. Roztopić masło i zostawić do  wystygnięcia.Oddzielić białka od żółtek. Żółtka ubić z cukrem, a w osobnej misce ubić białka. Gdy obie masy będą puszyste połączyć je, mieszając ostrożnie łopatką. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i ostrożnie wmieszać do ubitej masy. Po wymieszaniu dodać wodę, rozpuszczone masło i starte marchewki i wymieszać.

Piec w 180*C i piec aż ciasto nie będzie mokre w środku.

Przygotowanie polewy:

Rozpuścić masło w małym rondelku i dodać serek topiony, dokładnie wymieszać. Dodać oba cukry i wymieszać tak by nie było grudek.

Po upieczeni polać ciasto polewą.

Smacznego

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s