Ciasto kruche · Tarty

Tarta z białą czekoladą

Składniki na kruchy spód:

  • 1 1\2 szkl. mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 140g zimnego masła
  • Jajo
  • Szczypta soli

Składniki na masę z białej czekolady:

  • 650ml kremówki
  • 350-400g białej czekolady
  • 2-3 limonki
  • 2 łyżeczki żelatyny

Ciasto kruche patrz przepis na ciasto kruche

Przygotowanie masy:

Kremówkę podgrzać powoli w garnku, jak będzie już ciepła dorzucić połamaną czekoladę mieszając. Jak się rozpuści jeszcze trochę podgrzać i ściągnąć z palnika jak pojawią się pierwsze bąbelki. Po podgrzaniu dodać sok z limonki, dzięki czemu smak masy nie będzie mdły. Do masy dodać upłynnioną żelatynę. Całość wstawić do lodówki. W momencie gdy masa będzie gęstnieć przelać ją na upieczony spód i wstawić do lodówki. Na wierzchu masy dodać startą skórkę z limonki lub udekorować plastrami limonki.

Smacznegp

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s